Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Μέρες Αποκριάς

Μέρες Αποκριάς αυτές που διανύουμε..

Για το τι είναι οι Απόκριες και πώς γιορτάζονται ανά την Ελλάδα, σας παραπέμπω στην απίστευτη σχετική ανάρτηση του Κώστα Βλουτή..

Μου αρέσει το όλο σκηνικό του κόσμου έξω, μεταμφιεσμένος είτε με έτοιμες στολές, είτε με αυτοσχέδιες, είτε με περούκες, καπέλα, μάσκες κλπ.. Μου αρέσει να βλέπω παιδιά να παίζουν, να υποδύονται ρόλους ανάλογα με το τι έχουν μεταμφιεστεί..
Για τον περισσότερο κόσμο τι αξίζει περισσότερο αυτές τις μέρες? Φυσικά η Τσικνοπέμπτη, το καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.. Η Τσικνοπέμπτη είναι μέρα μάσας, το καρναβάλι μέρα εκτόνωσης και η Καθαρά Δευτέρα ευκαιρία για θαλασσινά και φυσικά αργία και 3ήμερο!

Παρακάτω θα αναφέρω διάφορα περιστατικά που βίωσα από αυτές τις μέρες και αξίζουν αναφοράς!!!



ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
(2006) Στο στρατόπεδο με παραγγελία απ' έξω!! Πολύ φαΐ και μπύρες!! Καλά περάσαμε.. Και μετά υπηρεσία (μάλλον οδηγός επιφυλακής)...
(2007) Με μεγάλη παρέα σε ψησταριά.. Η αθλιότητα στο μεγαλείο της.. Ο γύρος δεν τρωγόταν, ούτε τα καλαμάκια (σουβλάκια για τους βόρειους), ούτε τα παϊδάκια, ούτε οι μπριζόλες, ούτε τίποτα κρεατικό.. Αποφασίζω να παραγγείλω μπιφτέκι.. "Πόσο χάλια μπορεί να είναι ένα μπιφτέκι???"... Ε, εκείνη την μέρα έμαθα!!
(2008) Μετά από μια μικρή σύντομη επέμβαση στην πλάτη, στο μαγαζί φίλου που ψήσαμε... Μακράν ότι καλύτερο τα τελευταία χρόνια! Πολύ φαϊ, πολύς κόσμος...
(2009) Φρέσκα και έντονα σκηνικά!!! Ως συνήθως (στην παρέα μας) μέχρι τελευταία στιγμή δεν ξέραμε πού θα πάμε.. Ακόμα και την ώρα που ξεκινούσα για να πάω στην ψησταριά, άκουσα και άλλη εκδοχή!! Τελικά κάτσαμε! Ψησταριά μέτρια αλλά ευτυχώς με καλό κρέας, παρ' ότι δεν ήταν ζεστό (εν μέρη δικαιολογείται λόγω μέρας). Η ατάκα της βραδιάς ανήκει στον απόλυτο άρχοντα του Περιστερίου, των Αθηνών, της Ζακύνθου, της Ελλάδος, του κόσμου και ακόμα παραπάνω... Οι γνώστες θα καταλάβατε ποιόν εννοώ!!! Λοιπόν, ενώ περιμένουμε να μας έρθουν όσα έχουμε παραγγείλει (τα οποία έχουν ήδη αργήσει αρκετά), ο σερβιτόρος φέρνει έναν δίσκο με ψωμί.. Ο θεός λοιπόν τι λέει με το απόλυτο προσωπικό του ειρωνικό στυλ???"Επιτέλους, θα φάμε.. Άλλωστε, ψωμοπέμπτη σήμερα!!"...Λίγα δευτερόλεπτα χρειάστηκαν για να καταλάβουμε τι είπε.. Και μετά, τρελά γέλια!!!!Μετά φαΐ, κρασί, χαβαλές.. Βράβευση του προαναφερθέντος θεού με όσκαρ ερμηνείας σε άθλια ταινία (για την ακρίβεια, εξαιρετική ερμηνεία πραγματικά απαίσιου ανέκδοτου), ροπαλιές, διπλές ροπαλιές, φασαρία, κακό... Άντε και του χρόνου!!!




ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

(1995) Χάρη σε κάποιον γνωστό, την ημέρα του καρναβαλιού βρέθηκα πάνω σε διαφημιστικό φορτηγό να πετάω παγωτά στον κόσμο από κάτω!! Το ότι η παρέα μου καβάτζωσε από 5-6 ο καθένας ήταν καθαρά θέμα τύχης!
Την ίδια χρονιά, η ώρα των πυροτεχνημάτων με βρίσκει αγκαλιά με την τότε κοπέλα μου... Εκεί που καθόμαστε και χαζεύουμε, τα βλέμματά μας συναντιούνται και τα χείλη μας πλησιάζουν... Ρομαντικό σκηνικό?? Κάπως έτσι σκέφτηκα και λίγο πριν τα χείλη ενωθούν, σκύβω και γελάω.. Μου φάνηκε γελοίο το όλο σκηνικό, πολύ κινηματογραφικό...
(1996) Σχολικά καρναβαλιστικά παιχνίδια! Ανάμεσα στα πολλά παιχνίδια, έχω συμμετοχή ως "σεναριογράφος" στο θεατρικό που θα κάναμε (μια μίξη σχολικών ανεκδότων, βαθμολογήθηκε καλά), αλλά παίζω στις τσουβαλοδρομίες.. Ξεκινάει λοιπόν ο αγώνας, φεύγω μπροστά και φτάνω στο τέρμα πρώτος με σχετική διαφορά.. Το γιατί δεν είχα ακούσει ότι έπρεπε να επιστρέψουμε στην αφετηρία ακόμα δεν το έχω εξακριβώσει.. Οπότε, ξεκινάω από πολύ πίσω για την επιστροφή.. Στην πορεία τους περνάω όλους εκτός από έναν.. Και εκεί κάνω το μαγικό: εκτοξεύομαι λίγο πριν τον τερματισμό για να πάρω την πρώτη θέση.. Εκτός του ότι έφαγα τα μούτρα μου, δεν μου έδωσαν και βαθμούς, γιατί (λέει) έπρεπε να μείνω όρθιος...
(1998) Τζέρτζελο στο σχολείο την καθιερωμένη (μη επίσημη) μέρα αποκριών!! Οι περισσότεροι πηγαίνουμε μεταμφιεσμένοι, μάθημα δεν γίνεται, οι καθηγητές αιφνιδιάζονται και το πάρτυ ξεκινάει!!! Ένας ντυμένος παππάς (μπορεί κανείς να μου επιβεβαιώσει ότι ήταν ο Μάκης???) να θέλει να πει την προσευχή (και τελικά να μην τον αφήνουν - αν θυμάμαι καλά), ένας ντυμένος Άραβας να γονατίζει και να κάνει δεήσεις την ίδια ώρα.. Τρελά σκηνικά!!
Συνέχεια στο καρναβάλι.. Ντυμένος γυναίκα, βλέπω λίγο πριν έναρξη της παρέλασης μια παλιά μου γνωστή.. Πολύ μπλα μπλα μέχρι το τέλος, όπου την ώρα των πυροτεχνημάτων δεν έσκυψα να γελάσω!!!!! Λίγο πριν, είχα κάνει στριπτίζ (παρανοϊκό και αποκαλύπτικό!!!!) στο κέντρο της πλατείας!!!
Στα σχολικά παιχνίδια, ο θεός της Τσικνοπέμπτης τραγουδάει Θώδη και ο κόσμος από κάτω χορεύει!!!!
(1999) Γίνομαι υπεύθυνος καρναβαλιού του σχολείου μου και ψάχνω μαζί με άλλα 2 φιλαράκια χορηγούς.. Επίσημα, γιατί ανεπίσημα φεύγω πάντα 2 ώρες νωρίτερα και δικαιολογημένα από το σχολείο και πάω για καφέ και μπιλιάρδο!! Χορηγό τελικά δεν βρήκαμε!!!! Στα σχολικά παιχνίδια, η live εκτέλεση του Ελ.Ασ. των Αντίδραση και το θεατρικό reality show, με τον πρωταγωνιστή μας να διαμαρτύρεται για να σεξουαλικά γούστα του συντρόφου του περνώντας το ένα πόδι του πίσω από το κεφάλι, άφησαν εποχή!!
(2000-2001-2002) Ως Αθηναίοι που σεβόμαστε τον εαυτό μας, πήγαμε στο καρναβάλι της Πάτρας... Εκεί, τα 3 χρόνια που είμασταν, καταφέραμε: να κοιμηθούμε 5 άτομα σε ένα ΑΤΟΣ, να κοιμηθούμε 13 άτομα σε ένα σπίτι, να κολλήσουμε με το αυτοκίνητο στην άμμο σε παραλία γαμιστρώνα που πήγαμε για ύπνο, να βρεθούμε μπροστά στην έναρξη των επεισοδίων που έκαψαν την πόλη, να δούμε πολλούς γνωστούς ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, να παρατηρήσουμε ότι κανένα αδέσποτο δεν υπάρχει στους δρόμους την ίδια στιγμή που τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα ψήστες με σουβλάκια (χμ...), να κάνουμε ταξίδι-έκπληξη σε φίλο μας που σπούδαζε στο Μεσολόγγι, για να διαπιστώσουμε ότι ήταν στην Αθήνα (!!), να δούμε σε καφενείο αγώνα Πανιώνιου-Παναθηναϊκού (με δική μου απαίτηση) με εμένα να προσπαθώ να εξηγήσω γιατί ο Ολισαντέμπε ήταν οφσάιντ ενώ τον κάλυπτε ένας παίκτης (ο τερματοφύλακας ήταν εκτός θέσης, πίσω του).... Πολύ μαυροδάφνη... Πολύ μαυροδάφνη!!!!
(2005) Καρναβάλι στην Χαλκίδα με εμένα ντυμένο............ (βλέπε αργότερα!!!!)
(2008) Απίστευτο πάρτυ-μασκέ φίλου σε αποθήκη... Τρελό γλέντι, ποτό, χορός και σούπερ μεταμφιέσεις από όλους.. Εγώ... (βλέπε αργότερα!!)
(2009) Τίποτα φέτος (μάλλον).. Ταξιδάκι ξεκούρασης κάπου στην Ήπειρο.. Άλλωστε, έχουμε και δυνατή Παναθηναϊκή Κυριακή!!


Παρακάτω, 3 φωτογραφίες μου από 3 μεταμφιέσεις προηγούμενων ετών!!
Ψηφίστε, αν θέλετε, την καλύτερη στα posts σας
(δεν ξέρω πώς μπορώ να βάλω ψηφοφορία στο blog) !!





Winnie the Pooh
(Χαλκίδα 2005)


















Μπεκρής
(199...κάτι)















Freddy Krueger
(Πάρτυ-Μασκέ 2008)













Για την Καθαρά Δευτέρα δεν έχω κάτι ιδιαίτερο.. Πάντα ήταν οικογενειακή υπόθεση. Καμιά εκδρομούλα παλιότερα, σπίτι πλέον..

Άντε, καλό 3ήμερο, καλά να περάσετε, εύχομαι να το γλεντήσετε δεόντως!!!!! Τα λέμε από Τετάρτη τώρα!!!

Σας αφήνω με ένα τραγουδάκι, όχι αποκριάτικο (κι ας αναφέρεται σε μάσκες και καρναβάλια)

31 σχόλια:

Raven είπε...

@Γιώργος Τ.

Χαχαχαχα, τέλεια η στολή του Freddy! Απλώς απίθανη!

Δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσουν ιδιαιτέρως αυτές οι μέρες, πάντως... Έχω να ντυθώ τουλάχιστον 3 χρόνια! Αλλά έχω φορέσει και εγώ πολύ καλές στολές (βλ. disco queen με άφρο μαλλί, λαμέ ρούχα, πλατφόρμες και βαμμένη μούρη και χέρια, μιας και ήθελα να είμαι πολύ nigga...)!

Έχεις πρόσκληση για μπλογκοπαίχνιδο! Για να σε δω τώρα... :)

Καλό τριήμερο εύχομαι και να περάσεις τέλεια!

Laplace είπε...

καλημερα!ποτε δεν μαρεσαν οι αποκριες!
η καθαρα δευτερα ομως κατι λεει!

απο τις μεταμφιεσεις ,αυτη του φρεντυ κρουγκερ ειναι ολα τα λεφτα!

το 2006 κ εγω εκανα τσικνοπεμπτη στο στρατοπεδο!!!

καλο 3μερο να εχεις!

Σταλαγματιά είπε...

Καλά απορώ πως θυμάσαι τόσα χρόνια πριν, εγώ δεν θυμάμαι τι έκανα ούτε καν Πέρση.

Κ οι 3 μεταμφιέσεις σου είναι υπέροχες ως καρναβάλια αλλά τερατουργήματα ως αισθητική : ))
Το μποξεράκι του Winnie είναι όλα τα λεφτά : ))))
Αλλά επιλέγω τον μεθύστακα και η πόζα του είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ

Να περάσεις υπέροχα όπου κι αν πας
Σε φιλώ!

Skouliki είπε...

βρε συ χαχχα απιστευτος

αντε καλα να περασουμε ολοι με πολυ ξεκουραση

φιλακι

kat. είπε...

(έχοντας ως ηχιτικό εφέ, τον βήχα μου.. χάλια σου λέω, ξανακύλησα.. σου λέω το εξής)
winnie the pooh!
μακράν το καλύτερο..

Ανώνυμος είπε...

Ψηφίζω την πρώτη, γιατί οι άλλες με φοβίζουν λίγο!!Ο φίλος με την ψωμοπέμπτη δεν έχει άδικο!!! Καλά να περάσετε (αν και εύχομαι να μην είναι ήσυχα όσο περιμένεις χιχιχιχι)

Fri είπε...

χαχα
Το μποξεράκι του Winnie είναι το αξεσουάρ κλειδί ;)
Καλά να περάσεις, να το διασκεδάσεις εύχομαι!

Καλές απόκριες :)

Leviathan είπε...

san winnie foveros!!!!! xexe kala koulouma kai kali sarakosti!!

NdN είπε...

winnie the pooh μακράν!!

Οσο για τις ιστορίες από απόκριες μου έχει λείψει ο χαβελές που κάνεμε ντυμένοι καρναβάλια στην άδεια από αυτοκίνητα Τσιμισκή.

Καλό μήνα Γιώργο!

irene είπε...

το μποξερακι στο winnie ειναι ολα τα λεφτά!!!

δεν είμαι πολύ φαν της απόκριας αλλα πολύ της καθαρά δευτέρας , είναι η μόνη μέρα του χρόνου που πίνω μέχρι κ τσίπουρο..

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Φρεντι Κρούγκερ δαγκωτό!!
χαχα!Τέλειο!!

KitsosMitsos είπε...

Πολύ καλή η αναδρομή! Και κάποιες στολές όντως δεν παίζονται! χαχαχα!

gatti είπε...

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ Φρέντι Κρούγκερ!!!

Αλλά και το μποξεράκι μια χαρά το βρήκα!

Υπέροχο το ξετύλιγμα των αναμνήσεών σου. Πολύ άσχημα έχεις περάσει βρε παιδί μου! :pp


Αχ νάξερες πόσο έχω ζηλέψει τις χύμα Απόκριες στην Πάτρα. Βλέπεις, πέρασα κι εγώ κάποιες Απόκριες εκεί, αλλά οικογενειακά. Δούλευε εκεί ο παππούς μου...

Νάσαι πάντα καλά και να περνάς πάντα όμορφα τέτοιες μέρες, ΟΛΕΣ τις μέρες!!!

Γιώργος Τ. είπε...

@Raven:
Μπορώ να φανταστώ την μεταμφίεσή σου, είναι πολύ καλή!! Αλλά πολύ μουτζούρα!!!
Έχω ήδη αρχίσει να δουλεύω το blog-οπαίχνιδο!! Παρασκευή λογικά θα είναι έτοιμο!!

Γιώργος Τ. είπε...

@laplace78:
Οι απόκριες μετράνε μόνο για τον χαβαλέ τους.. Γενικά, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο.. Συμφωνώ ότι η Καθαρά Δευτέρα είναι καλύτερη!!
"Υπέροχη" η Τσικνοπέμπτη στο στρατόπεδο, έτσι??? Λες να είμαστε και σειρές??!?

Γιώργος Τ. είπε...

@Anastasia:
Δεν ήταν πολύ δύσκολο να τα θυμηθώ όλα αυτά, καθώς είναι σκηνικά που απλά δεν γίνεται να τα ξεχάσω!!
Στη στολή του Winnie έκανα μια μικρή επέμβαση, προκειμένου να λυθεί και αυτή η παρεξήγηση που θέλει τα καρτούν να μην φοράνε εσώρουχα!!!

Γιώργος Τ. είπε...

@skouliki:
Καλημέρα!! Ελπίζω να πέρασες και εσύ καλά και κυρίως να ξεκουράστηκες (τουλάχιστον όπως εγώ!!!)..
Φιλιά!!

Γιώργος Τ. είπε...

@kat:
Χεχε!! Το ήξερα Κατερίνα μου!! Δεν είχα καμιά αμφιβολία!! Σε λίγο θα "επιτεθώ" στο blog σου!! Εύχομαι να είσαι καλύτερα, γιατί πλέον έχω επιστρέψει και είμαι ορεξάτος!!! (Καφέ)² σύντομα!!

Γιώργος Τ. είπε...

@laxanaki:
Ο τρόπος που είπε ο φίλος το ψωμοπέμπτη ήταν ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!! Ακόμα το σκέφτομαι και γελάω!! Έβγαζε ειρωνεία, παράπονο και χαβαλέ ταυτόχρονα!
Τελικά, ήταν πιο ήσυχα απ' ότι περίμενα, αλλά πέρασα καλά!! Πού και πού, χρειάζεται και ηρεμία!

Γιώργος Τ. είπε...

@Fri:
Καλημέρα!! Το μποξεράκι του Winnie ήταν "εικαστική" παρέμβαση και σχόλιο στο ότι τα καρτούν τριγυρίζουν γυμνά, χωρίς εσώρουχα, έτσι, ξεδιάντροπα!!! Για την ακρίβεια, εγώ ένιωθα γυμνός χωρίς το μποξεράκι..!!

Γιώργος Τ. είπε...

@Leviathan:
Ευχαριστώ (αν και καθυστερημένα) και εύχομαι να πέρασες κι εσύ καλά!!
Ο Winnie θεωρώ ότι είναι από τις πιο πετυχημένες μεταμφιέσεις μου, ειδικά όταν σκέφτομαι και το πώς βρέθηκε η στολή του στα χέρια μου!!

Γιώργος Τ. είπε...

@NdN:
Καλό μήνα!!
Πραγματικά, πολύ ωραίοι οι άδειοι (από αυτοκίνητα) δρόμοι.. Προσπαθώ να φανταστώ την Τσιμισκή άδεια και δεν μου έρχεται!!!! Αλλά, σίγουρα, ο χαβαλές είναι αυτό που κρατάς από το καρναβάλι!

Γιώργος Τ. είπε...

@irene:
Συμφωνώ μαζί σου (κι ας μην φαίνεται από το όλο κείμενο).. Χίλιες φορές καλύτερη η Καθαρά Δευτέρα από τις απόκριες.. Και αφού γίνεται και η αιτία να πιεις και ένα ποτηράκι τσίπουρο, ακόμα καλύτερα!!

Γιώργος Τ. είπε...

@ _ST_ :
Περιπέτεια και αυτή η μεταμφίεση, ειδικά μέχρι να βρω το γάντι! Έφαγα τον κόσμο, έψαξα ακόμα και στο ίντερνετ και τελικά, πάνω που είχα απογοητευτεί και ψαχνόμουν για να φτιάξω κάτι αυτοσχέδιο, μου το βρήκε ένας φίλος μου, ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ, σε ένα σούπερ-μάρκετ!!!!!

Γιώργος Τ. είπε...

@KitsosMitsos:
"Αναμνήσεις μένουν οι ωραίες στιγμές..."
Απλά!!! Αγαπημένα σκηνικά που στην σκέψη να γράψω κάτι για τις απόκριες ήρθαν στο μυαλό μου αμέσως!!

Γιώργος Τ. είπε...

@gatti:
Όταν θες, περνάς καλά ότι και γίνει! Έτσι λέω και έτσι πράττω!!
Μου έλειψε το blog σου (ξέρεις ότι είμαι φαν!!!) αυτές τις μέρες.. Και μην έχοντας δει και το ντέρμπι (μεγάλη ιστορία, από το ραδιοφωνάκι το άκουσα, χθες είδα μόνο τις φάσεις..), θέλω να δω τα σχόλιά σου!!!
Καλημέρα!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.ΤΕΛΕΙΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ.ΤΟΥ freddy ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

Skouliki είπε...

ξεχασα κιολας την πρωτη φωτο ψηφιζω

ψηφοφορια βαζεις παρεπιπτοντως σαν επιπροσθετο στο πλαι δεξια

προσαρμογη -διαταξη-προσθηκη gadget-ψηφοφορια και φτιαχνεις εσυ
και δηλωνεις και ποτε τελειωνει

αλλα βγαινει στο πλαι οχι μεσα στην αναρτηση

:)) καλημερα

μια χαρα περασα ξεκουραστηκα και ολα οκ

Γιώργος Τ. είπε...

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS:
Καλή Σαρακοστή Σκρουτζάκο!!!!

Γιώργος Τ. είπε...

@skouliki:
Θενξ για τις οδηγίες, ίσως τις χρειαστώ στο μέλλον!!
Και εγώ καλά πέρασα.. Ηρεμία και ξεκούραση!

Γιώργος Τ. είπε...

Α, νικητής στην ψηφοφορία ο Winnie (τον είχα για φαβορί είναι η αλήθεια!!), με δεύτερο τον Freddy και τελευταίο (και μεθυσμένο), τον αλκοολικό!!